Kina hårt drabbat av monsunregn

Kina har drabbats hårt av oväder och översvämningar. Minst 400 människor har under de senaste veckorna omkommit till följd av ovädret och hundratusentals har tvingats att lämna sina hem.

Monsunregnet har vräkt ner över framför allt södra Kina. Eftersom många miljoner fattiga kineser har bosatt sig på mark som egentligen är gamla flodbäddar, så spolas deras hus bort när floderna stiger tillräckligt mycket.

Årets monsun är kraftig. Längs till exempel Huai-floden i Henanprovinsen i centrala Kina, har nära 300 000 människor tvingats lämna sina hem och floden beräknas stiga ytterligare de kommande dagarna. Kor och andra djur har man i stor utsträckning däremot inte kunnat rädda och redan flyter många tusen döda djur i vattnet.

Förstärker med sandsäckar
Armén har kallat ut tiotusentals soldater som nu försöker förstärka flodväggarna med sandsäckar.

Under ett osedvanligt åskväder lystes sydvästra Kina i förrgår upp av över 40 000 blixtnedslag. Himlen dränkte den jättelika staden Chongqing, där har det inte har regnat så mycket på över 100 år.

Människor vadar fram i 30-miljonersstaden där hjälparbetare försöker undsätta människor. Elen är utslagen och staden har i det närmaste varit helt avskuren från omvärlden.

20 000 hus har kollapsat
Omkring 20 000 hus i Chongqings bergiga landskap har också kollapsat under regnmassorna.

Förutom alla liv som regnet och stormarna tagit, så beräknas kostnaderna hittills uppgå till motsvarande 40 miljarder kronor.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se