Sisu-nyheter på svenska vecka 29: Finland fortsatter stöda sverigefinnar

Ämnen den här veckan:
Minoritetsspråksrättigheter saknas i grundfördrag. Finland stöder fortsatt sverigefinsk kultur. Meän flagu hissades i Övertorneå. Haparandabo vann finskt historieberättarmästerskap. Unga inspireras att sjunga på minoritetsspråk.

Minoritetsspråksrättigheter saknas i grundfördrag

Arbetet för att stödja minoritetsspråken i EU hindras av att minoriteterna inte beviljas rättigheter i EU:s grundfördrag, anser representanter för både EU-kommissionen och parlamentet. Parlamentets minoritetsgrupp hoppas att man kan råda bot på problemet i framtiden. Det nya grundfördraget är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt stort, anser finlandssvenske europarlamentarikern Henrik Lax. Johan Häggman, som är sakkunnig för EU:s flerspråkighetskommissionär, anser att EU-organen i nuläget har begränsade möjligheter att verka för minoritetsspråken. Bernat Joan i Marí, europarlamentariker som representerar katalanerna och de landlösa folken i parlamentet, anser att den enda lösningen är att skriva om EU:s grundfördrag.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Finland stöder fortsatt sverigefinsk kultur

Finland stöder även i fortsättningen sverigefinsk kultur. Finlands kulturminister Stefan Wallin försäkrade för SR Sisuradio att anslagen till de sverigefinska organisationerna bibehålls. I höstas ville dåvarande kulturministern Tanja Saarela avsluta stödet till sverigefinska organisationer. En liknande fars är inte aktuell i höstens budgetförhandlingar, lovar kulturminister Wallin.
(SR Sisuradio/Katri Nisula, Björneborg)

--

Meän flagu hissades i Övertorneå

Svenska och finska Tornedalens gemensamma flagga - meän flagu - hissades för första gången på söndagen. Flaggan som designats av Herbert Virlöv har tre fält; blått, gult och vitt. Flaggan hissades samtidigt på båda sidorna om gränsen i en välbesökt ceremoni.
(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Haparandabo vann finskt historieberättarmästerskap

Haparandabon Aune Aho vann åter finska mästerskapen i historieberättande. Tävlingen anordnades i helgen i Kärsämäki. Sverigefinländarna klarade sig generellt bra i tävlingen, av finalisterna är tre bosatta i Sverige.
(SR Sisuradio/Juha Tainio)

--

Unga inspireras att sjunga på minoritetsspråk

Unga i Nordkalott-området ska inspireras att tala och sjunga på minoritetsspråken i en miljonsatsning. Det är den svenska avdelningen för europeiska byrån för mindre använda språk, Sweblul, som har sökt och fått pengar från EU samt några norrländska och nordnorska kommuner och landsting.
(SR Sisuradio/Stig Karlström)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.