Muonio samebys rennäring hotas av gruva

Det kanadensiska gruvbolaget Northland Resources kan komma att hota framtiden för Muonio Samebys rennäring, i och med gruvbrytningen vid Kaunisvaara, i Pajala kommun.
– Samarbetet mellan bolaget och samebyn fungerar bra, säger Muonio samebys ordförande Tomas Sevä, men han ser dock faran med gruvan.

Enligt Thomas Sevä blir rennäringen drabbad om en gruva öppnas.
– Det är ju ett sommarbete, så myrarna som de kommer att nyttja kommer att bli obrukbara för rennäringen som sommarbete, säger han.

Tomas Sevä arbetar för att försöka få gruvbolaget att förstå att de bör sträva efter så lite konsekvenser som möjligt.
– Men sen att vi blir drabbade om gruvan öppnas, det är ofrånkomligt, det kommer vi att bli, säger han.

Kan vara förödande
En gruvbrytning i vid Sahavaara nära Kaunisvaara i Pajala kommun, kan vara förödande för rennäringen i Muonio sameby, tror Tomas Sevä som själv ordförande för samebyn och renägare där.

Trots att det är dåligt för renskötseln med gruvdrift, så påpekar Sevä att dialogen med kanadensiska gruvbolaget Northland Resources går bra. Bolaget har redan gjort en provbrytning på 1500 ton malm i området.

Hoppas på det bästa
Tomas Sevä hoppas nu på det bästa för rennäringen i Muonio sameby.

– Värsta farhågorna det är att hela myrkomplexet runt omkring Sahavaara blir förstört och blir helt obrukbar för rennäringen, säger han.

Om det skulle bli så tror han att det skulle svårt att fortsätta med rennäringen.
– Vi har ju en stor del av vinterbetet redan förlorat så att förlorar vi även sommarbetet då går det inte att bedriva någon renskötsel i Muonio sameby i alla fall, säger Tomas Sevä.

Mattias Sikku Trädgårdh
mattias.sikku-tragardh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio