Åbrodd, Artemisia abrotanum L.

Åbrodd är en flerårig växt, som växer vild i Medelhavsområdet. Den kom till Sverige med munkar och nunnor. Bladen doftar mycket speciellt och liknar kraftig grågrön dill. Det finns två varianter av åbrodd. Den ena har nästan lika smala blad som dill, den andra har något grövre blad.

Åbrodd är lättodlad och trivs i både sol och skugga, men blir tätast och vackrast på en solig plats. Den har inga större krav på jorden men föredrar en torr framför en blöt växtplats. Den blir ca 80 cm hög.

Plantan förökas lättast med sticklingar, som rotar sig mycket lätt. Sticklingarna tas på våren, då bör man också beskära den för att få täta och fina plantor. Tyvärr hinner åbrodden hinner  blomma i vårt klimat, men den är trevlig att ha som solitär planta och kan även användas som lågväxande häck.

Förr i tiden lär åbrodden ha använts flitigt mot t ex ormbett, mask och ohyra, som sårläkande medel och för att slippa skallighet. På senare tid har man visat att åbrodd har slemlösande och muskelavslappande verkan. Den kan även fungera som myggmedel. Jag fick lära mig som ung att några kvistar åbrodd i klädskåpen höll mal och ängrar borta.

En kvist åbrodd ingick förr i den s k  kyrkbuketten. Om prästens predikan blev alltför långtråkig så kunde man piggna till genom att lukta på sin bukett!