Supertejp av geckoödla och mussla

Amerikanska forskare vid Northwestern University, Illinois, har tagit hjälp av geckoödlans fötter och musslornas slem för att framställa en supertejp som även fungerar under vatten.

Geckoödlans fötter består av mycket små hår som gör det möjligt för dem att gå upp och ner och bära flera hundra gånger sin egen vikt. Den här förmågan har forskarna redan lyckats härma genom att framställa en speciell sorts tejp täckt med syntetiska små hår, problemet med den har varit att de bara fäster när det är torrt. Det är här musslorna kommer in. Musslor har ett speciellt sekret som både fäster på organiska och oorganiska material och som dessutom fungerar när det är blött.

Lyckad kombination
Forskarna bestämde sig för att kombinera geckoödlans fötter med musslornas sekret. De utvecklade en tejp med gecko-hår som dom doppade i ämnen som liknade musslornas sekret. Resultatet blev en supertejp som fäster på alla material oavsett om dom är blöta eller torra. Nu hoppas forskarna att tejpen ska kunna användas i medicinska syften, till exempel för att lappa ihop organ efter en allvarlig trafikolycka.

Mer om supertejpen går att läsa i tidskriften Nature.

Malin Viktorsson
vet@sr.se