Förundersökning om rasism hos Citypolisen i Stockholm

Porträtt på polisaspiranter med utländskklingande namn har vandaliserats vid Citypolisen i Stockholm. Nu har en intern förundersökning inletts för att finna den eller de kollegor som gjort det.

– Det är väldigt upprörda reaktioner. Det är många som säger att de inte accepterar detta. Vi vill inte arbeta på en arbetsplats om man har såna här värderingar.

– Varför gör man så här? Det är många som är väldigt upprörda, säger Pia Sjunnegård-Dahlbom, tf polismästare på Citypolisen.

Förstörda bilder
Det är de polisaspiranter som har namn eller utseende som visar att de har annat etniskt ursprung än svenskt som fått sina bilder förstörda.

Bilderna har suttit uppe på polisstationen, på en plats dit allmänheten inte kommer in och därför går mistankarna mot en kollega eller annan person som är anställd inom polismyndigheten.

Men vem eller vilka det skulle handla om vet de ännu inte. En intern förundersökning har inletts, men det är inte offentligt vad brottsrubriceringen är, men på facket tror de att det kan handla om hets mot folkgrupp.

Facket oroat
På polisfacket är de oroade över att det hela kan leda till att polisaspiranter inte vill går som polisaspiranter på Norrmalms-polisen.

– Det kommer nya grupper hela tiden med samma sammansättning så att det är klart att de som eventuellt har funderat på att komma hit till city som nya poliser de kanske funderar lite extra innan de fattar det beslutet, säger Janne Bengtsson på polisfacket i Stockholm.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se