Kontroversiellt kristet möte med helande i Skövde

Den kyrkliga föreningen Oasrörelsen håller under denna veckan ett stormöte med 5 000 deltagare i Skövde. Mötet har väckt protester inom Svenska kyrkan i Skövde, bland annat för sin tveksamma inställning till kvinnliga präster och för att de håller gudstjänster där sjuka personer påstås helas med oljor och handpåläggning.

Rörelsen kommer att ha flera så kallade helandegudstjänster med smörjelser och linnepåläggningar i S:t Helena kyrka i Skövde. Enligt Leif Nordlander, som är ordförande i Oasenrörelsen, kan dessa gudtjänster bota sjuka människor.
– Jag har sett det själv och tvivlar inte en sekund, säger han. Jag har sett människor som har blivit friska.

Det är andra året i rad som Oasenrörelsen håller helandegudtjänster i Svenska kyrkans kyrkorum i Skövde och rörelsen har mötts av ett stort motstånd. Kyrkorådet var oeniga till att låta dem hålla den här typen av gudtjänster och fyra av elva ledamöter motsatte sig det, en av dom är Ulla Eriksson.
– Som jag ser det så är det helt utanför Svenska kyrkans ordning, säger hon. De använder sig av linnedukar och plockar fram folk till altaret.
Ulla Eriksson besökte förra året en av rörelsens helandegudstjänster och hon blev illa berörd av det.
– För mig var det helt främmande och jag mådde inte bra av det.

De fyra ledamöterna i Församlingskyrkorådet i Skövde motsatte sig dels helandegudstjänster inom Svenska kyrkan, men också att Oasenrörelser inte tillåter att kvinnliga präster leder gudstjänster. Rörelsen har tidigare haft möten på Flämslätt, men tvingats lämna platsen då de inte kunde ställa upp på stiftets krav att samarbeta med kvinnliga präster.