Cykel: Vinokourovs sponsor hoppar av

Alexander Vinokourov cyklade årets Tour de France dopad. Och i kläder från den svenska sponsorn Craft. Nu tyder det mesta på att samarbetet avslutas.

Boråsföretaget Craft sponsrar kazaken Alexander Vinokourovs stall Astana.

– Som vi ser det så har vi det väldigt svårt att se att vi ska kunna fortsätta ett samarbete med teamet efter det som har hänt, säger Erik Abrahamsson, internationellt marknads-ansvarig på företaget.

– Anledningen till att man drar sig ur är att för att man absolut inte vill vara en del av dopning och droger inom idrott, vilket vi absolut, absolut inte heller vill vara en del av, säger Abrahamsson.

Det är inte första gången företaget råkar ut för att en cyklist i ett Craft-sponsrat stall åker fast för dopning. I fjolårets Tour de France samarbetade man med Team Phonak med totalvinnaren Floyd Landis i laget.

Amerikanen åkte senare fast för dopning med testosteron och blev fråntagen segern i efterhand. Läget är liknande i dag. Craft har kontrakterat laget Astana - inte Alexander Vinokurov personligen.

Det kazakiska laget har avbrutit årets Tour de France på uppmaning av arrangören. Förra året blev Astana uteslutet då flera av cyklisterna var inblandade i den stora spanska dopningsskandalen ”Operacion Puerto”.

Radiosporten
radiosporten@sr.se