Plånboken testar flytvästar

Vad är skillnaden på en räddningsväst och ett flytplagg? Vilken ska man använda till vilket tillfälle? Och vad avgör om en flytväst är bekväm? För att få svar tog vi hjälp av tre testpersoner:

Fatima Blom 24 år, som är simlärare, Hugo Kittel 7 år, som inte är simkunnig än och Hasse Willén 52 år, som just nu lär sig att simma. Förutom vår testpanel agerade också informationschefen på SIS (Swedish Standard Institute), Olle Axenborg expert. Här är de flytvästar vi testade:

En väst från Baltic, som är en s.k. räddningsväst.

En seglarväst från Baltic

En Helly Hansen, som är ett s.k. flytplagg

Helly Hansens räddningsväst

Aktivitetsväst från Helly Hansen

 Fatima Blom tyckte att flytplagget från Baltic var bäst. I den kunde hon röra sig fritt och hon flöt inte upp.

Hugo Kittel i sin favoritväst. Den var bekvämare och gjorde så att han höll sig stadigare över vattenytan.

Hasse Willén med sin favoritflytväst från Helly Hansen, han tyckte den var smidig. Men om han skulle ge sig ut till sjös skulle han välja räddningsvästen och de är helt rätt, eftersom han inte är simkunnig än.

Vilken flytväst man ska välja är olika från person till person och beror också på vilket tillfälle man ska använda den. Här är några exempel:

Flytplagg: Brukar också kallas seglarväst, används om du väger över 30 kilo, är bra på att simma och befinner dig i kustnära aktiviteter med vänner eller andra båtar som kan finnas till hands i fall olyckan är framme. I detta fall, ett perfekt val för vår testperson Fatima Blom.

Räddningsvästen: Bärs av dig som är sämre på att simma eller väger mindre en 30 kilo. Du bör också ha den på i fall du är ensam och eller ute i hård sjö.

Eftersom Hugo Kittel inte kan simma är denna väst en självklarhet för honom.

Här kommer lite fler tips angående flytvästar från experten på SIS, Olle Axenborg.