Fototest

Hur olika blir digitalbilderna beroende på var man framkallar dem? Och hur mycket varierar priset på en framkallning?

Vi framkallade digitalbilderna hos Crimson, Fortkort, Extrafilm och FujiColor, för att kolla upp skillnaderna.

I verkligheten är texten svart och pappret vitt. Men här har Plånbokens manus olika nyanser.

Skillnaden på bilderna nedan kan man främst se på de olika färgnyanserna som träden har fått.

Titta lite extra på högtalarna i bakgrunden på bilden nedan. På bild nr 3 och nr 2 försvinner högtalarna. På bild nummer 1 och nummer 3 så har de röda ögonen försvunnit.


Crimson var billigast när vi framkallade nio bilder. Vi slapp portokostand eftersom vi själva hämtade bilderna. ExtraFilm var något dyrare än Fujicolor, och Fortkort var dyrast.


Eftersom Fujicolor och ExtraFilms porto ständigt är på samma nivå, lönar det sig att beställa många bilder. Men Crimson ligger fortfarande bra till i konkurrensen.


Om man beställer 200 bilder är Crimson billigare igen eftersom styckpriset på varje bild går ner om man beställer över hundra.


* Testet gjordes i månadsskiftet juni-juli 2007. Beräkningarna är gjorda efter de priser som gällde då vi beställde bilderna.

Företagen har själva rekommenderat det format som de anser är särskilt anpassat efter digitala bilder, och vi har valt därefter. Resultatet blev att Fujicolors bilder blev större än dom övriga. Därmed blev deras priser lite högre än om vi valt deras minsta bild. Om vi hade valt deras mindre format hade priset för 200 bilder varit 219 kronor.

Liten ordlista för hemmafotografen:

Vitbalans – det som avgör att färgerna blir rätt, dvs vit blir vit och blå blir blå. På enklare kameror finns förinställda vitbalanser för olika ljus (te.x. inomhus och utomhus), men på mer avancerade kameror kan man vitbalansera manuellt.

Rödstick – När det blir lite rött i alla färgtoner.
Gulstick -  När det blir gult i alla toner.

Kontrast – Skillnaden mellan det mörkaste och det ljusaste i bilden, i en ”hård” bild är det väldigt stor skillnad mellan ljust och mörkt, i en ”mjuk” bild är det liten skillnad och allt är lite grått.