Allt fler länder gör anspråk på Arktis

Två ryska miniubåtar har idag nått ner till havsbotten under Nordpolen, och satt en rysk flagga där. Det iskalla Arktis har blivit en het politisk fråga. Allt fler länder gör anspråk på att få en bit av det frusna territoriet.

Två ryska miniubåtar har idag nått ner till havsbotten under Nordpolen, och satt en rysk flagga där.

Det iskalla Arktis har blivit en het politisk fråga. Allt fler länder gör anspråk på att få en bit av det frusna territoriet.

Lämnade rysk flagga
Överst ett islager som är flera meter tjockt, sedan 4200 meter kallt havsvatten. Dit, ner till botten, till Arktis golv, tog sig två ryska miniubåtar idag.

Ubåtarna stannade i en timma, man samlade vetenskapliga prover, och så lämnade man efter sig en kapsel i titan som innehåller en rysk flagga.

Kan finnas olja och gas
Det kan finnas olja och gas under havsbotten, det säger Svante Björck, professor i geologi på Lunds universitet.

– Vi vet ju att i Barents hav och i norska shelfen så finns det rikligt med olja och gas och många misstänker att det här kan finnas även i den arktiska bassängen, säger Svante Björck, professor i geologi på Lunds universitet.

Än rör det sig bara om spekulationer, säger Svante Björck. Men spelet om Arktis har ändå blivit en het politisk fråga. Både Kanada, USA, Ryssland, Norge och Danmark gränsar till Arktis.

Tillhör inte någon stat
Men själva Nordpolen och en stor bit av det norra ishavet tillhör inte någon stat, enligt FN:s konventioner. Men många av länderna försöker nu stärka sina krav i territoriet.

Både USA och Kanada planerar att bygga fler isbrytare som ska patrullera de norra vattnen, och Ryssland hävdar att ett undervattensberg på den ryska sidan av Nordpolen, Lomonosovryggen, borde räknas som ryskt.

Havsisarna smälter
Det är klimatförändringarna som satt fart på striden om Arktis. När istäcket blir tunnare är det inte längre lika omöjligt att få upp den olja och gas som eventuellt gömmer sig där nere, säger Svante Björck.

– Det är klart att om nu isen är på väg att smälta beroende på fossila bränslen så kan man ju tänka sig att man får den märkliga situationen att då kan vi komma åt ännu mer fossila bränslen. Så att det är en lite lustig situation, säger Svante Björck.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se