Svårt ro hem avfallsteknikaffärer

På Borlänge Energi jobbar man hårt med att försöka sälja sina lösningar på avfallshantering utomlands. Efterfrågan på den tekniken är stor i till exempel Kina, men Ronny Arnberg på Borlänge Energi säger att när det väl kommer till affär då går budet ofta till företag från andra länder.

I 15 år har Borlänge Energi jobbat ut mot världen och det är de inte ensamma om. Under 2005 exporterades svensk miljöteknik för 24 miljarder kronor.

Ronny Arnberg på Borlänge Energi säger att problemet är att lyckas göra affärer i till exempel Kina.

– Där måste du ha haft en relation med din motpart i minst två år innan du får något kontrakt, säger Ronny Arnberg.

Svenska kommuner är bra på återvinning, rent vatten och helhetslösningar på avfallshantering. Efterfrågan är stor från många håll i världen. Många grupper med utländska besökare kommer på besök till Borlänge Energi varje år.

Det finns flera exempel på hur kommunala energibolag banat vägen utomlands. Borlänge Energi är partner till en kommun i Kina sedan några år tillbaka.

Trots att de svenska miljöteknikföretagen har stor kunskap och erfarenhet så händer det ofta att buden vid en affär går till företag från andra länder. Ronny Arnberg säger att Danskar och Tyskar ofta hinner före.

– Med svenskar att det ska vara så rätt och riktigt, allt ska upphandlas, säger Ronny Arnberg.