Ny nanoteknik möjliggör självbyggande magneter
När man lagrar information i datorer eller på CD, liksom i små elektriska motorer, såna som finns i bilar, i fönsterhissar och liknande, eller i startmotorer behövs en sorts magnetiskt material som kallas hårt. Det betyder att det har en magnetiseringsriktning som inte ska gå att rucka på, för ingen yttre störning får påverka magneten.
Och nu har ett forskarlag, från bland annat ett av IBM:s forskningsinstitut i New York, kommit på ett sätt att med nanoteknik göra sådana här material mycket mer effektiva. Man använder sig av en viss sorts mycket små partiklar av en järn-platinablandning, som får bygga ihop sig med järn-platina-partiklar med en annan sammansättning.
Partiklarna är i nanometerskala, alltså miljondels millimeter, och de bygger ihop sig själva, som ett pyttelitet självbyggande lego. Och slutresultatet blir då ett magnetisk material som är mycket starkare än varje materialblandning för sig.
Att man kan förändra egenskaperna så mycket genom att sätta ihop nanopartiklar på ett visst sätt är spännande, tycker Olle Eriksson, fysikprofessor vid Uppsala universitet. För även om man inte slår befintliga material än, så lovar tekniken mycket för framtiden.
- Man ska se det här som ett steg i rätt riktning, och hux flux så kommer man bra långt. Ungefär som att någon kommer på en alldeles ny teknik att hoppa höjdhopp, och där man inte slår världsrekordet, men hoppar jäkligt nära världsrekordet, säger Olle Eriksson. Lena Nordlund, Vetenskapsradion
Källa: Nature