Skilda förklaringar till olönsamma vacciner

Ett nytt vaccin kan förebygga omkring hälften av alla fall av livmoderhalscancer. Ändå kommer det inte att börja tillverkas. I stället ska man utveckla ett ännu effektivare vaccin.

Ett komplett vaccin vore förstås idealet, men varför skyndar sig inte läkemedelsbolagen att få ut ett första vaccin som kan rädda liv fram till dess att det mer heltäckande vaccinet är färdigt? Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, ser inget märkligt i det.

- Man får inte ha för höga förväntningar på kommersiella läkemedelsbolag, säger Hans Rosling. De gör ju ekonomiska kalkyler om ett läkemedel är lönsamt eller inte.

Läkemedelsutveckling är kostsamt. Därför är det inte konstigt att läkemedelsbolaget avvaktar tills papillomvaccinet nått sin fulla lönsamhetspotential, säger Rosling. Han menar att det är det enda sätt ett kommersiellt läkemedelsbolag kan arbeta på i dag. Och när det gäller ett första vaccin mot den farligaste typen av papillomvirus, HPV-16, så kan det finnas flera förklaringar till att en lansering av just det vaccinet inte uppfattas som lönsam.

- Dom som kan räddas är framför allt kvinnor i fattiga länder, och utvecklar man två vacciner får man mer utvecklingskostnader. Jag tror också att man räknar med att kunna vända sig till rika herrar med sitt andra vaccin, säger Hans Rosling.

Läkemedelsbolaget säger till Vetenskapsradion att man aldrig haft några planer på att utveckla det mer begränsade vaccinet - förhoppningen är att det kompletta är färdigt om fem år. Peter Lundström, Vetenskapsradion