Yazidier - en förföljd målgrupp

Malak Taus, påfågelsängeln, är den ängel som Gud skickat för att ta hand om skapelsen, och det är till henne eller honom som yazidierna riktar sina böner. Påfågeln är kanske samma sak som solen, i vars strålar alla färger finns, precis som i påfågelns stjärtfjädrar, berättar den armeniske yazidiern Hamlet Muradov, som nu bor i Sverige. Yazidierna är en av Iraks många minoriteter, en utsatt grupp som drabbats hårt av våldet.

De flesta yazidier är etniska kurder, som bor kring staden Mosul i norra Irak. Det finns också små grupper av yazidier i Syrien och Armenien, allt som allt tros det finnas ungefär en halv miljon yazidier i världen, varav 100 000 i norra Irak. 

Minst 200 dödades
På tisdagskvällen den 14 augusti riktades ett av de värsta attentaten på många år i Irak mot några yazidiska byar väster om Mosul. Över 200 personer dödades när självmordsbombare sprängde minst fyra bilar i bostadsområden.

Yazidierna är en av Iraks religiösa minoriteter som förföljs och har förföljts näst intill utplåning.

Irak har länge varit ett land som myllrat av olika minoriteter. Där lever till exempel mandeer, judar, shabaker, armeniska kristna och bahaier, och de religiösa och etniska minoriteterna utgjorde en tiondel av Iraks befolkning.

Men i våldet som följde på invasionen i Irak år 2003 har nästan hälften av alla de som tillhör en minoritet flytt, och människorättsorganisationen Minority Rights Group varnar för att de olika folkgrupperna kan försvinna helt från Irak. 

Funnits i 4 000 år
Yazidiern Hamlet Muradov säger att hans folk kämpat i hundratals år för att få behålla sina egna traditioner.

- Vi förföljs för att vi inte är muslimer, säger Hamlet Muradov. Man pratar om dig och mig, och så dom andra, dom icke-troende, dom som inte är muslimer, säger han.

Troligen har yazidierna funnits som folkgrupp i fyratusen år. Under det osmanska imperiet från 1300-talet och ända fram till första världskrigets slut tvångsomvändes många yazidier till islam, och på religionens egna center i Dohuk i norra Irak räknar man upp 72 massakrer som yazidierna har utsatts för under de sexhundra åren av osmanskt styre. Yazidierna mördades också tillsammans med armenierna under det armeniska folkmordet som ägde rum 1915 till 1917.

Många bedömare instämmer i att det är motsättningar mellan militanta muslimer och minoritetsreligionerna som ligger bakom våldet mot yazidierna. Även inom yazidierna finns extrema strömningar, som kan ligga bakom det ökande våldet. 

Vill öka splittringen
Under tiden före bombdådet rapporteras spänningarna ha stigit mellan yazidierna och muslimerna i norra Irak. I april ska en 17-årig yazidisk flicka ha stenats till döds av folket i sin by, eftersom hon hade förälskat sig i en muslimsk pojke och rymt med honom. 

Den händelsen har utlöst våldsamheter, bland annat har två yazidiska män hittats stenade i staden Kirkuk kort därefter. 

En buss stannades på vägen, och när kaparna sorterat passagerarna efter religion, sköts 23 yazidiska män.

Efter den senaste attacken som dödade så många människor har al-Qaida snabbt pekats ut som gärningsmän. Ett av al-Qaida mål är att öka splittringen mellan olika folkgrupper i Irak. 

Håller sig för sig själva
Yazidierna är precis som många andra minoriteter en ganska sluten grupp. Själva anser de sig vara guds eget folk, vilket innebär att man inte kan gifta sig utanför gruppen, för att på så sätt skydda den egna kulturen. Även denna slutenhet kan vara en orsak till förföljelse. Som så ofta annars väcker grupper som håller sig för sig själva både avund och rädsla hos omgivningen. 

Förr i tiden ska yazidier ha undvikit militärtjänstgöring för att de i så fall skulle vara tvungna att beblanda sig med andra, och att kanske dela rakkniv eller vattenmugg med någon icke-yazidier som tabu. 

En annan anledning till att yazidierna blivit förföljda är att de anklagats för att vara djävulsdyrkare. Deras påfågelsängel har uppfattats som djävulen av både kristna och muslimer. Ängeln Malak Taus kallas ibland för namnet Shaitan, samma namn som Koranen kallar satan. Ett av djävulens vanligaste trick är också att utnämna sig till Guds hjälpreda, och därav styrks misstankarna hos dem som tror att yazidiernas ängel i själva verket är satan.

Ingen ond kraft
Men för yazidierna sammanknippas inte ängeln Malak Taus med någon ond kraft, utan är den främste bland ärkeänglarna och ingenting annat.  

Yazidismen är en gammal förislamisk religion med rötterna i mänsklighetens första civilisationer i Ur. Den påminner om det gnostiska tänkandet med förekomsten av änglar, tanken på en skapande Gud som nu finns långt ifrån världen, och en stark uppdelning i ont och gott. Det finns en helig skrift som kallas Uppenbarelseboken, och på tolvhundratalet levde en reformator, Shejk Adi, som skrev ännu en skrift, den svarta boken, som en utveckling av den första. Shejk Adis grav är nu ett pilgrimsmål. 

Hamlet Muradov betonar att yazidierna är kurder.

- Min religion är en kurdisk religion, den ursprungliga kurdiska religionen, säger han.

Del av kurdiska kulturen
Och de flesta yazidier talar kurdiska och är en del av den kurdiska kulturen. Men religionens ursprung är mer omdebatterat. Många religionsvetare ser drag av sufism, islam, zoroastrism, gamla persiska trosföreställningar och hednisk folktro i yazidismen. 

Under Saddan Husseins regim försökte styret spela ut muslimska kurder och yazidier mot varandra. Det lyckades inte, trots de religiösa motsättningarna kämpade yazidier och muslimer tillsammans i kurdiska trupper mot Baath-regimen. Området kring staden Mosul har länge varit religiöst blandat, kristna, muslimer och yazidier har levat i harmoni tillsammans.  

Men enligt Minority Rights Group håller nu extremister bland de stora grupperna av shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder på att utplåna de religiösa minoriteter som förr gjorde Irak till en myllrande mångfald.

Elsa Hellin
elsa.hellin@sr.se