Allt fler behöver hjälp med kreditskulder

Kontokortskrediterna har ökat rejält de senaste åren. Samtidigt hamnar allt fler i skuldfällan. Kreditfordringararna har tredubblats sedan 2001, från runt två och en halv miljard kronor till närmare åtta miljarder kronor.

Hos skuldrådgivningskonsulten Gunhild Wasstorp i Stockholm är kreditproblem nu vanligare än obetalda banklån.

– Det har ju ökat så att just finansbolagsskulder och kreditkortsskulder faktiskt är den mest vanligt förekommande skulden hos dem som söker hjälp hos den kommunala skuldrådgivningen, säger Gunhild Wasstorp.

Ja, vi svenskar handlar allt mer på kredit. På sex år har antalet kontokortskrediter ökat med närmare tio miljarder kronor, från runt 16 miljarder kronor 2001 till mer än 25 miljarder kronor i juni i år.

Fordringar tredubblades
Samtidigt hamnar allt fler i skuldfällan. Från 2001 till juni i år har kreditfordringarna tredubblats från runt två och en halv miljard kronor till närmare åtta miljarder kronor.

Enligt Gunhild Wasstorp har man alltså bland kommunens skuldrådgivare i Stockholm aldrig tidigare sett att kreditskulderna varit större än de vanliga bankskulderna.

Ett tecken på att allt fler svenskar gör kreditköp utan att kunna betala tillbaka.

Karin Hällsten, avdelningsdirektör vid Konsumentverket tycker att det i dag är för lätt att handla på kredit.

– Det är för enkelt idag, och även om man tar en kreditupplysning och ser att den här personen har möjlighet att kunna betala, så kan den personen befinna sig i en tillfällig svacka på grund av sjukdom eller arbetslöshet, säger Karin Hällsten.

Hjälp snabbt
Man bör enligt Karin Hällsten vid en eventuell skuldsättning snabbt komma i kontakt med sin kommunala skuldrådgivare för att få hjälp.

Men vid flera svenska kommuner som Ekot talat med är trycket stort och väntetider på flera månader är inte ovanligt.

Maria Rahm Christensson är skuldrådgivare i Göteborg och säger att en för lång väntetid kan bli problematisk.

– Det kan hända mycket under tiden, man kan gå i konkurs. En del kan bli vräkta, och om det är barnfamiljer kan ju det få väldigt stora konsekvenser.

Med dagens köpstarka klimat tror Maria Rahm Christensson att kommunernas skuldrådgivare bara kommer få mer att göra.

– Det här att man intecknar sin inkomst och betalar stora räntekostnader och så vidare, tror jag blir vanligare. Behovet av rådgivare bara ökar, så kommunerna behöver satsa på det här, säger Maria Rahm Christensson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se