Det osynligas piano del 1: Giljotiner och symaskiner

Måndag 27 augusti 12:30. En serie i sex program av Birgitta Tollan

Nu startar serien ”Det osynligas piano” - konstmusik komponerad på homoerotik och lesbiska passioner. I första programmet, Giljotiner och symaskiner, möter vi tonsättaren R. Timothy Brady, vars opera Edalat Square nyligen hade premiär i Atlanta, USA. En opera om två tonårsgrabbar som 2005 avrättas i Iran för att de älskade män. Sedan den iranska revolutionen 1979 har ca 4 000 människor avrättats I Iran p g a lavaat, sex mellan män.

Programmens producent Birgitta Tollan gör en historisk exposé från fransmannen Dominique Phinot’s giljotinering 1556, över Orfeusmyten med bögförtecken och Saint-Saëns i svandun. Fram till lesbiska symaskinsprinsessan de Polignac, Polarpristagaren Pierre Boulez och tonsättaren Thomas Adès, som gifter sig med en man.

I Tjajkovskijs Ryssland är homosexualitet kriminellt ända till 1993, I Schuberts Österrike är det olagligt till 1971. I Händels, Brittens och Pears England till 1967. I dagens Sverige, där samkönat sex varit tillåtet sedan 1944, vågar inte en homosexuell musikprofessor och en lesbisk sopran komma ut ur garderoben. Medan Stockholms Gaykör firar 25 år i konfetti och tårar.