Det tar tid att bygga på Gotland

Det tar tid att bygga på Gotland. Vi har tidigare i Gotlandsnytt berättat att det tar lång tid att bygga på Gotland. Byggnadslovet tar tid och det dröjer också länge innan man får tomten styckad och när väl pappersexercisen är klar då ska det ju byggas.

Karl-Erik Karlsson, ansvarig på Skanska Väg på Gotland, berättar att man kan få vänta länge på att få grunden till sitt nya hus byggt.

- Att vi skulle hinna med att göra det inom tre, fyra månader det är nog ganska uteslutet, säger han.

Hur ovanligt är det att det är så här mycket?

- Jag har varit här på Gotland sen 1980 och jag har inte upplevt något sådant här sen mitten av åttiotalet. Så jag kan nog säga att det är väldigt ovanligt, säger Karl-Erik Karlsson.

Grävmaskinisten Frank Westerlund går fram till axeln på grävmaskinen där skopan skall fästas. Det går lite trögt, men efter ett rejält tryck med en järnspeta åker den på.

Fram till jul kommer han att vara på Norderstrand och bygga grunden för ett hotell och en rad med bungalows. Nu är det en rivningsfas och ett gult tegelhus ska bort.

Frank Westerlunds skopa kommer vara upptagen med hotellbygge fram till jul. Och även om byggföretagen blir fler och ökar sin kapacitet så gör de inte de i samma utsträckning som det efterfrågas, vilket gör att väntetiderna för att få hem en byggare blir långa.

Som sagt kan man få vänta flera månader på en husgrund och dom elektriker Radio Gotland pratat med talar om liknande väntetider. Men nu tror Karl-Erik Karlsson på Skanska att toppen är nådd.

- Jag tror nog det. Men nu kommer det en del jätteprojekt här på Gotland, så det kommer nog fortsätta ligga på den här nivån i år och kanske även nästa år, säger Karl-Erik Karlsson.