Schamanen drar tillbaka anmälan

Den danske schamanen John Russell Möller har dragit tillbaka sin anmälan mot Länsstyrelsen i Norrbotten. Förra veckan anmälde han Länsstyrelsen för förtal, hets mot folkgrupp och falsk polis anmälan och krävde 80 000 kr i ersättning.  Nu ångrar han sig.

Enligt John Russell Möller så är grunden till att Rose-Marie Huuva anmälde honom för olovligt nyttjande av mark bland annat att han skulle ha hållit kurser på platsen nära Luovarri, söder om Abisko, de två senaste somrarna. När även Länsstyrelsen anmälde honom trodde han att det var för samma sak.

– Men det har jag sedan upptäckt att det var fel, så därför har jag dragit tillbaka min anmälan mot Länsstyrelsen, säger John Russell Möller.

Hets mot folkgrupp
Bakgrunden är att Rose Marie Huuva anmälde schamanen till polisen i början av sommaren. Förra veckan blev John Russell Möller även anmäld av Länsstyrelsen för miljöbrott.

Det fick Möller att i sin tur anmäla Länsstyrelsen och Rose Marie Huuva för förtal och hets mot folkgrupp. Nu har han alltså dragit tillbaka sin anmälan mot Länsstyrelsen, men han kräver fortfarande Rose Marie Huuva på 40 000 kronor i skadestånd.

Ber om ursäkt
Enligt John Russell Möller själv så har han avslutat sin schamaniska verksamhet den 1:a augusti 2005. Men han erkänner att han varit på Luovarri olovligt, och ber om ursäkt med tårar i ögonen.

– Jag har gjort fel och det är viktigt för mig att ingen liksom tror att jag förnekar de felen, säger han.

Skrattretande
Rose Marie Huuva som blivit anmäld av Russel Möller för hets mot folkgrupp tycker att det är skrattretande.

– Jag tolkar det som så att han behöver nu pengar för att städa bort allt skräp från fjället, säger Rose Marie Huuva.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio