Påkörd av drogpåverkad man - nu vill hon varna studenter för vad som kan hända

Det som aldrig händer en själv drabbade Lina Hertzberg, student på Hälsohögskolan i Jönköping.
För några veckor krockade en drogpåverkad man med henne, och nu berättar hon om upplevelsen för andra studenter.

Var tredje student har åkt med en rattfull bilförare. Det visar en undersökning som NTF gjort på högskolan i Jönköping. Och även om fler studenter tar avstånd från rattfylleri så visar undersökningen också att var tionde student själva kört bil med alkohol i kroppen.

Lina Hertzberg läser till sjuksköterska och blev själv påkörd för två veckor av en man med både alkohol och narkotika i kroppen.
-Vi körde i 90 kilometer i timmen med bilarna hakade i varandra, och jag trodde min sista stund var kommen, berättar hon.

Men Lina hade tur och klarade livet. Däremot blev hon mycket chockad, så chockad att hon inte först förstod att mannen var påverkad, han verkade rätt OK.

-Han pratade med mig och var så iskall att han gav mig helt fel uppgifter om sig själv. Han lovade att han skulle betala skadorna på min bil, och jag trodde inte att han skulle smita, säger Lina.

Men mannen smet och lämnade henne vid vägkanten. Det tog en timma innan hon någon stannade så att hon fick hjälp.
Lina går idag omkring med stödkrage, för olyckan slutar för Linas del med en stukad nacke, hjärnskakning och att hon inte längre har någon svank kvar i ryggen, ryggen har helt enkelt blivit uträtad.
Polisen fick bra signalement på mannen och trots att han var påverkad känner sig inte Lina bitter på honom.

-Det här har övergått hans förstånd. Jag är bara så tacksam för att jag står här så jag tänker inte på honom.

Så många som var tredje student på högskolan i Jönköping har enligt NTF åkte med en rattfull förare och många har dessutom kört bil själva med alkohol i blodet och Lina vill gärna informera andra studenter om vad som kan hända.

-På något sätt måste jag vända det här till något positiv, och jag vill visa att det kan hända er också.