Studenter får jobb under utbildningen

Med rådande brist på arbetskraft söker sig allt fler arbetsgivare direkt till landets utbildningar för att hitta personal. För de studenter som utbildar sig inom de mest attraktiva områdena som it, teknik och ekonomi, finns det redan under utbildningen många erbjudanden om jobb.

– Här ser man vilka sponsorer vi har och en del jobbannonser som läggs ut. En ekonom till ett företags ekonomichef har vi där, säger Sofia Arvidsson, ekonomistuderande vid Stockholms universitet, som läser på föreningen Ekonomernas hemsida.

Uppringd
Här finns flera jobbannonser upplagda från företag som söker personal. Precis som flera av hennes studiekamrater så har hon också blivit uppringd av arbetsgivare.

– Att bli erbjuden jobb var något man absolut inte trodde att man skulle bli under studietiden, och sedan får man ett samtal där någon frågar om man vill ha ett sommarjobb. Det är något som verkligen gör att det märks att marknaden är överhettad. Det är inte bara av egen erfarenhet, utan det är flera jag känner som blivit uppringda och som har långt kvar på utbildningen, säger hon.

Konkurrens
På bemanningsföretaget Brain Bemanning riktar man in sig specifikt på att rekrytera studenter.

Vd:n Katarina Brorsson märker tydligt av den hårda konkurrensen om studenterna.

– Vi är ute mycket mera på skolorna och söker med andra medel. Tittar med andra ögon på marknaden. Hur kan vi sicka ut nu när vi söker samma kandidater som övriga bolag. Våra kunder ringer in och vi har uppdrag vi inte kan tillsätta.

Hoppar av
Enligt Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer, finns det risk att de goda arbetsmöjligheterna gör att studenter hoppar av sin utbildning.

– När det är brist på arbetsmarknad så står vi studenter med ett halvår kvar och är princip klara, då är det självklart att man tar kontakt med oss och försöker få ut oss på arbetsmarknaden. Det är viktigt att man som student är egoistisk och tänker på att det finns ett liv efter första jobbet också. Då kommer examen att vara viktig. säger hon.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se