Trädgrodan förstärker sin kärlekssång

De manliga trädgrodorna har ett finurligt sätt att locka till sig honor - det har den lundensiske zooekologen Björn Lardner undersökt. Han har lyssnat på kärlekslockropen från den 2,5 centimeter stora trädgrodan Metaphrynella sundana.
Att vara en liten trädgroda som byggt bo i ett vattendränkt hål, och därifrån försöka locka en hona att dela den blöta boningen är inte så lätt - han hörs helt enkelt inte där han sitter och rapar i hålet. Det vill säga, om han inte är så smart att han inser att det urholkade trädet faktiskt är att likna vid en basfiol, eller kanske en flygel, en kolossal resonanslåda som man kan få att sjunga med och förstärka hans trista lilla bääp - det skulle minsann märkas, och honorna skulle komma ångande genom regnskogen.

Så han sätter sig tillrätta och börjar bräka i olika frekvenser, tills han hittar den frekvens som svarar mot trädets klanglåda. Och när låten sitter som den ska har den förstärks sådär 10-15 dB och han låter den klinga allt längre och med allt tätare intervall - tills hans lockrop gjort intryck och givit resultat. Det finns andra djur som också förstärker sitt lockrop, men trädgrodan är den enda man sett som aktivt ändrar sin tonhöjd för att förstärkningen ska bli maximal. Källa: Nature