Hittills okänt virus dödar sälar

De döda sälar som hittats i Danmark och på västkusten i år har inte dött av sälpest, utan av ett annat okänt virus. Det visar sig nu när engelska virologer analyserat proverna, skriver Dagens Nyheter.

Det hittas fortfarande döda och sjuka sälar längs den halländska kusten. I Halland har ungefär 60 säkra fall av säldöd konstaterats hittills och det rapporteras in nya fall varje dag.

Förvånande att sjukdomen är kvar
Tero Härkönen, sälforskare vid Naturhistoriska riksmuséet säger att det förvånar dem ganska mycket att sjukdomen bitit sig fast i Halland. Det är ett tecken på att det rör sig om ett okänt virus.

- Vi ser inte några tecken på att den skulle avklinga, säger Tero Härkönen.

Ett annat tecken är att sälar som är äldre än fem år, och därför borde vara immuna, har drabbats.

Kan vara farligt för människor
Sälforskaren Tero Härkönen på Naturhistoriska riksmuseet varnar för att de döda sälarna kan vara smittfarliga. Man ska därför undvika kontakt. Eftersom sälarna inte drabbats av någon tidigare känd sälsjukdom kan det handla om ett virus som korsat en artgräns och därför kan vara farligt även för människor.

Omkring 100 sälar beräknas ha dött i Sverige.

Mild epidemi
Men trots att många sälar har dött, så rör det sig ändå om en ganska mild epidemi den här gången.

- Jämfört med de tidigare epidemierna då femtio procent av sälarna i Halland dog , vid båda tillfällena 1988 och 2002, så är det här en mild epidemi. Så det påverkar inte framtiden för sälstammen, säger Tero Härkönen.