Iran: Sedlighetspolisen mot herrfrisyrer

Kampanjen mot oislamisk klädsel i Iran fortsätter. Sedlighetspolisen som griper och varnar unga flickor med för löst sittande sjal, riktar nu även in sig på manligt hår. Enligt brittiska BBC har 20 frisersalonger som erbjuder västerländska frisyrer för män, tvingats stänga.

I ett reportage som gick i Iransk tv nyligen varnas för djävulsdyrkan och homosexualitet i samband med rapmusik, heavy metall, och konstiga frisyrer.

Reportern intervjuar en frisör som säger att vissa ungdomar dyrkar djävulen. Reportern förklarar då att djävulsdyrkan får stöd av judiska och amerikanska kapitalister, och att droger och perversa sexualriter ingår.
Sedan pratar reportern med unga män som har tuppkam och mycket hårgelé. Han lyckas få en av dem att säga att den frisyr han valt kallas fascist.

Inspirerade av västmusik
En annan ung man säger att de misshagliga frisyrerna är inspirerade av rap och heavy metal.

Musik som enligt reportern uppmuntrar våld, död, skräck och bristande disciplin.
Den senaste kampanjen mot västerländska frisyrer, musik och klädsel inleddes i våras, som vanligt. Sedlighetspolisen brukar komma fram när värmen gör att kvinnornas sjalar åker längre bak i nacken.

Ovanligt hård kampanj
Men de flesta bedömare är överens om att årets kampanj är hårdare än på mycket länge.

I maj i år blev jag själv vittne till hur en ung kvinnlig student greps - inte för att sjalen var undermålig utanför för att långbyxorna inte täckte fotknölarna.

Kampanjen som kallas ”bad hijab”, alltså undermålig slöja, är starkt impopulär bland många unga iranier och har fått försiktig kritik även i iranska medier.

Kritisk tv-man avstängd
Men när en programledare i ett av tv:s ungdomsprogram nyligen kritiserade sedlighetspolisens attityd, blev han avstängd från sitt arbete på grund av dålig hälsa som det hette.

Och efter en rad varningar till barberare som erbjuder män västerländska frisyrer, eller till och med plockar ögonbrynen på unga män, har nu 20 frisersalonger i Teheran tvingats slå igen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se