Kommentar om Sjukvårdspartiet

Sveriges Radio Västs politiske reporter: Bosse Adriansson:
Partistyrelens majoritet anklagar två av de uteslutna medlemmarna för att egenmäktigt ha öppnat ett nytt bankkonto för distriktet i Bohuslän trots att det satts under tvångsförvaltning. De uteslutna tillbakavisar anklagelserna.

Det är inte bara så att att ord står mot ord. Båda uppfattningarna följer en logik. Partistyrelens majoritet anser att den extrastämma i maj som utsåg en ny styrelse i Bohuslän-distriktet är ogiltlig, Och de uteslutna -och deras anhängare- anser att beslutet i juni om tvångsförvaltning var ogiltligt.

Så beroende på vilken version man köper kan man säga att uteslutningarna av Barbro Svensson och Göran Aronsson är befogade eller obefogade.

Uteslutningen av regionpolitikern Susanne Aronsson är från formella utgångspunkter mer anmärkningsvärd eftersom anklagelserna mot henne i allt väsentligt rör hennes ledarstil.

Nu kommer det att bli lugnt i partiet, säger partiets ordförande Orvar Martinsson. Det återstår att se. Som partiets grundare Rune Lanestrand sa häromdagen: ” Man har ju trott att nu är det färdigbråkat och så dyker det upp nya saker”.

Om man läser sjukvårdspartiets program borde det vara drömläge för partiet med tanke på debatterna om NU-sjukvården och SU-vården i Göteborg. I stället har partiet i åratal låtit politiken skymmas av interna bråk. Det är ett svek mot partiets väljare.

Text: Bosse Adriansson 
Epost: bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55