Elever ska få större chans till jobb

Enoch Thulingymnasiet i Landskrona kommer nu att samarbeta tätt med näringslivet i vad de kallar teknikcollage. Utbildningarna startar inom kort och syftet är göra det lättare för eleverna att få jobb i framtiden.

– Det bästa är att näringslivet kommer att finnas i skolan. Eleverna har då möjlighet att marknadsföra sig under sin utbildning, säger Thora Skuladottir, rektor på Enoch Thulingymnasiet.

Det handlar alltså om tekniska utbildningar i nära samarbete med näringslivet. Utexaminerade studenter ska få jobb och inblandade företag få arbetskraft med spetskompetens. Skolan har inte haft några problem med att näringslivet nu kommer in på skolan.

– Skolan är inget isolerat fenomen. Vi är en del av samhället och det är ju också näringslivet och det är viktigt att det finns en kommunikation mellan skolan och företagen, säger Thora Skuladottir.

Teknikcollege är ett samarbete mellan kommunerna Landskrona, Kävlinge och Svalöv. Deltagande företag kommer från hela västra Skåne och ansvaret för eleverna delas mellan skola och företag. Det är ett fast jobb som lockar i slutändan säger Adin Zahirovic som tillhör den första kullen som börjar på teknikcollege.

– Jag ser fram emot det här. Jag vill lära mig mer och få lättare att komma ut i arbetslivet, säger han.