Deltidsarbetslös fortsätter sin kamp mot A-kassan

Britt-Marie Samuelsson från Falköping fortsätter sin kamp mot A-kassan för att få rätten att deltidsstämpla, och slippa söka heltidsjobb i andra delar av landet. Nu överklagar hon A-kassans beslut att säga nej till att få stämpla upp till heltid.

Efter 12 års arbetslöshet fick Britt-Marie i början av året ett fast jobb till 75 procent som receptionist på byggföretaget Asplunds i Falköping. Först fick hon stämpla de resterande 25 procenten. Men nu har arbetsförmedlingen och A-kassan sagt nej till fortsatt stämpling.

- Det är tufft att få det att gå runt på den 75-procentiga tjänsten, säger Britt-Marie Samuelsson.

Istället kräver A-kassan att hon söker jobb överallt i landet, och är beredd att ge upp det fasta jobbet för ett heltidsvikariat.

- Det är så mycket fel i de här nya reglerna som regeringen bestämt så därför vill jag fortsätta så långt det går, säger Britt-Marie Samuelsson.

Förutom svårigheterna för en 56-årig ensamstående kvinna att få jobb, vill hon inte riva upp den trygga tillvaron i Falköping för sin 10-åriga dotter. Riskerna med ett vikariat på annan ort är dessutom att hon drabbas av arbetslöshet igen.

Hennes fackförbund SIF vill nu att de nya hårdare A-kassereglerna prövas av länsrätten i Stockholm för att få en vägledande dom i liknande fall.

- Chansen är väl kanske inte så stor, men jag vill ändå inte ge upp. Jag vill fortsätta så länge det går för att få en möjlighet att hjälpa både mig själv och andra, säger Britt-Marie Samuelsson.