Dåliga matvanor kan grundas redan under graviditeten

Om en havande kvinna äter mycket skräpmat under graviditeten så ökar risken för att barnet sen får liknande dåliga matvanor. Åtminstone om man får tro en ny brittisk studie på möss.

Överviktsforskaren Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet i Stockholm, tycker att studien är intressant:

– Det här är ett av våra absolut största folkhälsoproblem som vi måste ta tag i.

Matvanor överförs från mamman
Allt fler svenska barn lider av övervikt, och enligt den nya brittiska studie, som publicerades i tidskriften British Journal of Nutrition, så läggs grunden till barnens sötsug redan i mammas mage. Om mamman äter extremt mycket onyttigheter som läsk och snabbmat, så påverkar det barnet som kommer att vilja ha precis de sakerna att äta senare i livet.

– Det som man påverkas av tidigt under livet kan påverka beteende och egenskaper långt långt senare, även i vuxenlivet.

Studien gick till så att forskarna studerade två grupper av dräktiga möss, varav den ena gruppen fick äta skräpmat som innehöll mycket fett, socker och salt. När deras ungar föddes så visade det sig att de föredrog mat som var fet, söt och salt, och de vägde också mer än de andra ungarna i studien. Det såg alltså ut som mössen redan i mammans mage lärt sig att föredra skräpmat.

Svårt att överföra resultat till människor
Men det går inte att dra paralleller från en sådan här musstudie rakt av till människor, säger Claude Marcus. Mammans matvanor under graviditeten kan mycket väl påverka barnets vikt och framtida matvanor, men det är många faktorer som samspelar:

– Att tro att vi, ungefär som de här råttorna, skulle bli nästan dömda till att utveckla övervikt och fetma om mamma äter något felaktigt, det tror jag är fel.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se