Rusning till psoriasisbehandling

Den solfattiga sommaren har gjort att det just nu är rusning till behandling av psoriasis. Sjukdomen lindras av solljuset, och behovet av ljusbehandling är stort. I Stockholms län driver Psoriasisföreingen sex mottagningar. En av de största ligger i Enskede, där man just öppnat efter sommaruppehållet och de är i det närmaste nerringda av hjälpsökande.

– Det har ökat, kanske inte riktigt dubbelt, men väldigt, väldigt mycket tycker vi, säger sjuksköterskan Bodil Noaksson.

Hur kommer det sig?

– Det kan verkligen bero på den dåliga sommaren, för att vi upplevde inte att det var fullt så mycket förra sommaren, och den var ju fin.

I hela landet finns det mellan 250 000 och 300 000 personer som har hudsjukdomen psorisasis. Just nu är intresset jättestort för att få behandling på någon av de sex ljusanläggningar som Psoriasisföreingen i Stockholm driver.

Ljusbehandling lindrar
För den som har anlag för sjukdomen är den obotlig, men kan lindras, och det i särklass mest effektiva sättet är ljusbehandling i kombination med olika krämer och salvor.

En solig sommar, som i fjol, minskar behovet, medan årets sommar inneburit den kraftigaste ökningen på länge.

– De vill ju börja på sin ljusbehandling igen och få hjälp med sin salvbehandling och få väldigt mycket råd. Vi förändrar ju behandlingen om den inte har hjälpt under sommaren och de är väldigt glada att vi har öppnat, säger sjuksköterskan Bodil Noaksson.

Vad är det man inte har fått den här sommaren?

– Man har inte fått solen framförallt och det kan också vara lite stressande att solen inte kommer för att våra patienter vet att den betyder ganska mycket. Då kan det vara ett stressmoment i sig som gör att man få lite mer utslag.