Bristande kunskaper bakom informationskampanj om modersmålsundervisning

Skolverket har skickat ut informationsbroschyrer om modersmålsundervisning till landets kommuner och skolor. Syftet är att bättra på kunskapen hos kommuner, lärare, föräldrar och elever om de nationella minoriteternas rättigheter till modersmålsundervisning.

Den som tillhör någon av de fem nationella minoriteterna i Sverige har i grundskolan större möjligheter än andra till modersmålsundervisning. Bland annat behöver inte eleven prata språket hemma, det enda som krävs är grundläggande språkkunskaper.

- Skolverket har sett i tidigare utredningar att kunskaperna när det rätten till modersmålsundervisning är dåliga, säger Moa Morin, undervisningsråd på Skolverket.

Skulle kunna vara fler

Enligt skolverkets statistik är det idag 281 elever som har modersmålsundervisning i samiska. Ytterligare 169 elever är berättigade till samiskaundervisning.

- Det är väldigt svårt att veta hur många som har rätt till modermålsundervisning så den statistiken kan vara underskattad, säger Morin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio