Nytt avdrag gynnar etablerade städfirmor

Allt fler upplänningar vill köpa hushållsnära tjänster. Den 1 juli i år blev priset på hushållsnära tjänster i praktiken halverat genom att man får göra ett skatteavdrag. Det är något som börjat märkas bland länets städföretag. Samtalen från kunder som vill ha hjälp med städningen har blivit fler.

- Det är väldigt många som vill ha hemstäd, säger Margareta Dohlk som har en städfirma i Uppsala. Sådana som jag har haft var 14.e dag vill ha en gång i veckan. I veckan var det tre familjer som ringde och vill ha hemstäd.

Margareta Dohlk är i full färd med att dammsuga en sexrummare på Övre Slottsgatan i Uppsala - och det har blivit mer jobb säger hon. Sedan halvårsskiftet, då ändrade skatteregler gjort att det blivit billigare att anlita städhjälp, har telefonen gått varm hos Ing-Maris Städ, som drivs av Margareta Dohlk och hennes dotter.

Det finns dock en hake i sammanhanget och det är det att den som vill ha en hushållsnära tjänst trots allt måste betala fullt pris nu och sedan får han eller hon själv göra skatteavdraget i nästa års deklaration.

Det nya skatteavdraget har inte lockat speciellt många att starta nya städfirmor. Roine Skälstad som är verkställande chef på Nyföretagarcentrum i Uppsala, tror att avdraget gynnar redan etablerade snarare än nystartade firmor.

- De som kanske jobbar svart nu, om de ska gå över och jobba vitt, så blir det alldeles för liten skillnad mellan vad de får i ersättning nu och vad de skulle få om de skulle börja jobba enligt lagboken.