"Jag kan göra en insats för forskningen"

Lars Leijonborg har beslutat stanna i regeringen, trots att han slutar som partiledare om en dryg vecka. Leijonborg själv säger att han stannar för att han tror att han kan göra ett bra jobb för forskningen.

– Det beror mest på att jag tror att jag kan göra en hel del nytta för svensk forskning och svensk högre utbildning. Det är områden som jag tycker är väldigt spännande och vi har satt igång en hel del processer som jag gärna är med och fullföljer, säger Lars Leijonborg.

Vad är det är det som gör att du är sugen på jobbet?

– Det är väldigt annorlunda mot att vara partiledare. Nu får man verkligen fokusera, göra en ordentlig insats på ett område som jag brinner för och som jag är övertygad om är avgörande för Sveriges framtid.

Leijonborg behåller sina ansvarsområden men blivande folkpartiledaren Jan Björklund blir hans chef och tar hans titel som utbildningsminister. Leijonborgs nya titel blir högskole- och forskningsminister.

Det sägs ofta att gamla chefer inte ska vara kvar i organisationen för att de inte ska försöka styra från baksätet. Leijonborg själv tror i alla fall att samarbetet med Björklund kommer att fungera även med nya roller.

– Det här bygger på att jag inte på något sätt lägger mig i allmänpolitiken utan fokuserar på de här viktiga områdena som jag nu ansvarar för.

Inom folkpartiet lämnar Leijonborg alla uppdrag.

Ministerposterna är viktiga fixstjärnor för sina partier och folkpartiet har ju bara fyra. Ändå säger Leijonborg att ingen har bett honom kliva åt sidan för att släppa fram någon uppåtgående stjärna i partiet.

– Nej, jag tror knappast att någon har framfört den åsikten. Jag har hört i andra hand att det finns någon eller några som tycker så och det är inte onaturligt för det vi gör nu är något väldigt ovanligt. Det vanliga är ju naturligtvis att när man slutar som partiledare så lämnar man politiken, men Jan och jag har kommit fram till att under de omständigheter som råder nu så finns det en del fördelar med att jag är kvar.

Leijonborg tvingades meddela redan i våras att han skulle sluta som partiledare men hans besked om ministerjobbet kommer så sent som möjligt, en vecka innan han slutar och partiet får en ny partiledare. Leijonborg vill inte säga exakt när han bestämde sig, men säger att det var i höst.

– Jag började ju luta åt det här för en tid sedan men då var det en del resonemang om vad det skulle få för praktiska konsekvenser.

Nu sa du redan i april att du skulle sluta som partiledare och beskedet om ditt ministerjobb kom först nu. Du har på sätt och vis utsatt dig själv för en väldigt lång period av spekulationer och osäkerhet kring ditt jobb. Varför har du gjort det?

– Det är inte jag som bestämmer detta, utan det är i praktiken folkpartiets partiledning som bestämmer vilka ministrar som folkpartiet ska ha. Det har alltså inte funnits någon som har kunnat ge mig något erbjudande.

– Nu har Jan bedömt att det är så sannolikt att han blir vald nästa helg, att vi har tyckt att det är okej. Vi utgår från det även om det naturligtvis är en demokratisk process som kan kullkasta det här, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se