Blix tror att krig kan undvikas

Irak hävdar att det inte har några massförstörelsevapen men USA har redan i förväg sagt sig ha bevis för att det är lögn vilket är skäl nog att ta till våld mot Irak, men chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix är inte lika övertygad. Han tror att det går att undvika krig.
– Ja, om de förnekar det och det inte finns några bevis som kan läggas på bordet av medlemmar av (FN:s, reds anm) säkerhetsrådet eller av oss så tror jag nog att det kommer att vara svårt att i varje fall politiskt motivera några väpnade angrepp, säger Hans Blix. – Men skulle de ha det å andra sidan, och det bevisas, med klara bevis då, då är de naturligtvis illa ute. Säkerhetsrådet har ju sagt tydligt att det här är en sista chans som man ger dem, och vi hoppas då att de har tagit det ad notam (bokstavligen, reds anm), säger Hans Blix. Blix inte övertygad av material hittills Hans Blix säger att USA och Storbritannien visserligen kan ha bevis, men det han har fått se hittills övertygar inte honom om att Irak har förbjudna vapen. – Nej, vi påstår inte att de har några massförstörelsevapen kvar. Det gör ju engelsmännen och amerikanerna - de anser att de har hemligt material som visar på det, men sådant material finns inte hos oss. Hos oss finns det frågor, säger Blix. Utsatt för stark press På sistone har Hans Blix utsatts för en stark press. Hökarna i USA beskriver honom som en mjukis, han har bland annat liknats vid kommissarie Clouseau. Ledningen i Washington har inte kritiserat Blix offentligt, men president Bush egen säkerhetsrådgivare har i ett möte med Blix försökt förmå honom att använda hårdare metoder i inspektionsarbetet. Blix själv tror att kritiken egentligen handlar om något annat än hans person. – Ja, det är klart att alla de som inte egentligen vill ha inspektion, och det finns ju rätt många här som tycker att det här är bara en onödig åtgärd som bara kan förlänga, göra det hela mer problematiskt, de har väl också ett behov av och en lust för att personalisera det hela och peka på att det inte bara är inspektion utan det är hopplöst också med den här ledningen, säger han. Hur skulle det gå med ditt uppdrag om ledningen i Washington lät visa att de inte hade fullt förtroende för dig? – Ja, det får jag väl se den dagen. Det är ju säkerhetsrådet som jag svarar till i första hand och inte till Washington, men det är klart att är det så att de säger att de inte längre tror på inspektioner och säger det offentligt så kommer läget att påverkas högst väsentligt, svarar Hans Blix.
Tomas Ramberg

Hans Blix var gäst i Ekots lördagsintervju i P1 kl 13.05 med repris 19.03 i P1 på lördagen. Intervjun kan också avlyssnas via länken i högra spalten på denna Ekosida.