Populärt att släktforska

Intresset för att kartlägga den egna släkten ökar i Sverige. Idag är ungefär 70 000 släktforskare anslutna till Sveriges släkforskarförbund. Ny teknik som underlättar och människors känsla av rotlöshet lockar fler till att söka sina rötter, menar Ted Roslund, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund.

- En anledning till att fler söker sina rötter kan vara att man känner sig rotlös då man ofta inte bor på den plats där förfäderna bott i flera generationer, menar Ted Rosvall, ordföranden i Sveriges Släktforskarförbund.

Även fast modern teknik gjort kyrkböckerna tillgängliga på internet är det inte lätt att släktforska i samiska släkten. När det gäller släkten som rört på sig så är det svårt att följa dom i kyrkoböckerna och annan dokumentation. Släktforskarförbundet har försökt underlätta det genom att inrätta en databas för samisk släktforskning, Samefynd.

Lars Nila Lasko, släktforskare i Kiruna, berättar att ett annat problem för samiska släktforskare är att dataprogrammen, där all insamlad släktinformation sparas, inte är anpassade för samiska släktnamn. Till exempel goaski, mors äldre syster och eahki, fars äldre bror. - Det är ett problem som behöver lösas, säger Lasko.

Anna Sunna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio