800 g gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
6 dl hönsbuljong
1-2 dl sherry eller torr Martini
12 cocktailtomater
1 rosmarinkvist eller 2 timjanskvistar
75 g rökt skinka eller bacon
150 g crème fraiche
2 äggulor
salt och peppar + en nypa socker
1 nypa malen muskotnöt
Skala löken, tag av ¼ del av löken och strimla den, resten hackas fint. Skala vitlöken och riv den på rivjärnet. Smält smöret i en gryta och svetta de hackade löktärningarna samt vitlöken. Tillsätt efter ca 4 minuter sherryn och buljongen, låt det hela småkoka i ca 15 minuter. Skålla under tiden cocktailtomaterna, skala och halvera dem. Repa av rosmarinnålarna och hacka dem fint. Skär skinkan eller baconet i strimlor och stek dem hastigt. Tillsätt den hackade rosmarinen, den strimlade löken och de halverade cocktailtomaterna, fräs detta en liten stund, salta, peppra och sockra lite, dra av. Tag fram en matberedare och mixa sönder soppan, häll tillbaka i grytan och koka upp en gång till. Blanda ihop crème fraiche och äggulorna, rör ner i den heta soppan, smaka av med lite muskotnöt. Värm soppan strax innan serveringen, men koka den inte, då skär sig äggulan. Servera med skink- och tomatfräset och ett gott bröd därtill. Extra god blir soppan, om man tillsätter några msk hårt vispad grädde strax innan serveringen, då får man det proffsiga skummet!