Miss World genomfördes trots protester
Trots uppmaningar om att den borde lagts ned efter kravallerna och dödsoffren i Nigeria, genomfördes årets Miss Worldtävling på lördagen i London, dit den hastigt flyttades från Nigeria. Bland dem som protesterat mot att London skulle stå värd för tävlingen efter vad som händer i Nigeria finns Londons borgmästare.
– Osmakligt och obscent, sade Londons borgmästare Ken Livingstone om att få hit Miss World sedan kandidaterna och arrangörerna flytt hit från Nigeria och han var ingalunda ensam om sin inställning.
En enda demonstrant
Många har krävt att den tävling de ser som blodbesudlad efter de 200 dödsoffren i Nigeria skulle ställas in, men Miss World-organisationen som är ett brittiskt företag lyssnade inte på det örat och på lördagen drog tävlingen igång i ett aningen bedagat, viktorianskt tegelpalats på en kulle i norra London, under förstärkt polisbevakning mot potentiella demonstranter.
En enda demonstrant kom, en nigerian som försökte dela ut flygblad mot islamiseringen av norra Nigeria till ointresserade åskådare på väg in, och poliserna körde därifrån. Möjligen bidrog kall snålblåst och regn till att avskräcka andra protesterande från att ta sig den långa vägen upp till tävlingslokalen.
Påfallande ointresse
Mer påfallande än ilskan över tävlingen är ointresset. När Miss World nr 52 i ordningen – Turkiets Azra Anin – korades var det ingen utanför tävlingslokalen som kunde se det. För första gången hade inget brittiskt tv-bolag alls köpt sändnings-rättigheter. Här har Miss World länge - precis som i de flesta andra västländer - setts som en kitschig kvarleva av gångna tiders kvinnosyn, och det är sedan ganska länge andra kontinenter Miss World-företaget satsar på.
I stora delar av tredje världen har tävlingen fortfarande status, och dagens omgång tv-sändes i 142 länder. Nästa år ska den äga rum i Kina, och företaget Miss World hade därför valt att lägga lördagens tävling på europeisk eftermiddag för att det ska vara bästa sändningstid i Asien.
Agneta Ramberg, London