Intern centerkritik mot fackliga försämringar

Nu kommer intern kritik inom centerpartiet efter stämmans beslut i Kalmar på fredagen att begränsa rätten att strejka på mindre företag. Ett beslut som Maria Ekengard, ombud från Gränna, beklagar.

- Jag beklagar att vi gjort sådana inskräkningar vad gäller stridsrätten och har därför skrivit en reservation mot beslutet, säger Maria Ekengard.

Trots att Jönköpings län är så småföretagartätt, så är det härifrån som kritiken nu kommer mot beslutet.

- Det jag var ute efter var att ytterligare uppmärksamma att det kan finnas arbetstagare som inte mäktar med att stå upp för sina rättigheter på arbetsplatsen. I dom situationerna måste man kunna vidta stridsåtgärder.

Partiets beslut går ut på att små företag som saknar kollektivanslutna inte ska gå att utsätta för fackliga stridsåtgärder. En fråga som var aktuell inte minst hos plymothbrödernas företag i Smålandsstenar i våras.

Centerstämmans beslut har kritiserats hårt från fackligt håll, men även ombud från Jönköpings län är alltså kritiska.

Centerpartiet har de senaste åren bedömts gå högerut på den politiska skalan och gårdagens beslut förstärker den bilden hos många. Men trots beslutet vill Raymond Petersson, ombud Värnamo, förändra bilden av centerpartiet som ett parti bara för småföretagare.

- Det är viktigt att det finns en balans och en dialog med facket och inte gå ut så hårt när det gäller konflikträtt och annat. Det är viktigt med facklig anslutning för att få ordning på arbetsmarknaden, säger Raymond Petersson.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se