Samling mot nazism i Tystberga

Nu samlas det till motstånd i Tystberga utanför Nyköping mot den nazistiska organisation som etablerat sig där. Nazistfesten för en vecka sen, nazistpropaganda på skolan och attacker på ett gästande idrottslag är det som fått droppen att rinna över. Ove Nyman som är kyrkoherde i Tystberga vill nu att de goda krafterna samlas för bland annat en manifestation.

Kyrkoherde Ove Nyman riktar sig med sitt upprop mot nazism och främlingsfientlighet till skolan, föreningslivet inklusive idrottsföreningen och enskilda i Tystberga.
Kyrkan driver också ortens ungdomsgård som enligt Ove Nyman planerar att fördjupa arbetet mot nazism under hösten exempelvis med temakvällar om förintelsen.
Enligt kyrkoherden så har ungdomar i Tystberga under en längre tid utsatts för påverkan av nazister som besökt orten och nu finns alltså nazistnätverket Info 14 etablerat i Tystberga.
Det som nu gör situationen akut är förstås sammankomsten för en vecka sen med 200 nazister i Tystberga bygdegård, nazistpropagandautdelning på skolan och att ett gästande juniorhandbollslag från Härnösand som bodde i idrottsföreningens klubbhus utsattes för trakasserier av nazistungdomarna.
Lagets tränare, Michael Lundgren, vill inte ställa upp i en bandad intervju, men berättar att laget spelat en match i Huddinge, och på kvällen hördes högljudda röster, när man sen tittade ut så stod ett antal tystbergaungdomar och skrek rasistiska och nazistiska slagord. Nazistungdomarnas ledare använde enligt Michael Lundgren av megafoner med sitt främlingsfientliga och hetsande budskap.
Göran Forss, rektor på Tystberga skola, ställer sig helt bakom förslaget att samla alla demokratiska krafter i en gemensam manifestation mot nazismen i Tystberga, han är oroad över likgiltiga röster i media efter nazistfesten.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se