Två yrkesfiskare erkänner brott

Två av de halländska yrkesfiskare som står åtalade för brott mot fiskelagen har bestämt sig för att erkänna.

Det var i dag, måndag, när Varbergs tingsrätt höll en förberedande förhandling i målet mot 16 yrkesfiskarna och en uppköpare av fisk som advokat Björn Breitfeld meddelade att de båda fiskare som han försvarar nu erkänner vad de ställs till svars för.

Han vill inte närmare gå in på varför de erkänner, det berättar de kanske på den riktiga rättegången.

Övriga nekar
Men de 14 övriga fiskarna nekar fortfarande till brott. Sture Tersaeus som försvarar merparten av dem säger så här om erkännandet från de två andra.

– Vi får bara konstatera att det har kommit ett erkännande och vi får invänta och se vidare på vilken grund de har givit det.

Hur påverkar det dina möjligheter att fortsätta att hävda dina klienters oskuld?

– Vi hävdar ingen oskuld utan det vi har fått in i loggboken och det vi har angivit i landningsrapportern är ju de uppgifter vi står för och det finns ingen ändring i det. Vi har skött vårt åtagande på ett korrekt sätt och vad andra gör har inte vi med att göra, säger Sture Tersaeus.

Rättegång till våren
Misstankarna gäller att 16 halländska fiskare ska ha fångat stora mängder torsk men i stället rapporterat den som annan fisk. Detta för att kvoterna på torsk skulle räcka längre.

Rättegången blir antagligen till våren och då får alla 17 åtalade räkna med att nöta bänkarna i domstolen i ungefär tre hela arbetsveckor.