Skattelättnader ger fler företag inom städbranschen

Efter regeringens beslut om att införa skattelättnader för hushållsnära tjänster har intresset för att starta företag inom branschen ökat markant.

Enligt Skatteverket har antalet företag som startat inom städbranschen ökat med 27 procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

- Det här är ju en tjänst som vi tror ska ge fler arbetstillfällen och företag, säger Birgitta Carlsson på Nyföretagarcentrum i Linköping.

Sedan första juli kostar det bara hälften så mycket att anlita företag som hjälper dig hemma med städhjälp, gräsklippning eller barnpassning. Något som lett till större intresse för att betala vitt för dessa tjänster än tidigare.

Enligt Skatteverkets halvårsstatistik har antalet företag som startat inom städbranschen ökat med 27 procent under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Birgitta Carlsson säger att hon ser ett stort intresse bland människor som vill starta nya företag inom städ- och servicebranschen i Linköping.

En orsak enligt enligt henne är att det är relativt enkelt att starta företag inom området med tanke på att det inte behövs så stort startkapital. Men hon vill samtidigt påminna de som går i starta eget tankar att det gäller att förbereda sig på några tuffa månader i början.

- Uppstarten är inte så svår att göra men man måste vara medveten om att man kanske måste leva ett halvår innan du kan ta ut en riktig lön. Det är viktigt att man har uppbackning hemifrån för att kunna starta sitt företag, säger Carlsson.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se