Minst 20 döda i sprängdåd i Pakistan

Uppdaterad 10:15
Två allvarliga terrordåd skakade på tisdagsmorgonen det alltmer instabila Pakistan. Det är oklart hur många människoliv som har krävts men enligt nyhetsbyråerna har minst 20 personer dödats och ett 70-tal skadats.

Inom loppet av några minuter detonerade två kraftiga sprängladdningar, i en buss med försvarsanställda statstjänstemän och den andra vid en marknadsplats i garnisonsstaden Rawalpindi, en förstad till Islamabad.

Vardag
Sådana här terrordåd tillhör numera vardagen i Pakistan, inte minst sedan presidenten Musharraf lät sina soldater storma talibantrogna islamister som förskansat sig i den Röda moskén i Islamabad i juni månad och då fler än hundra personer dödades inne på moskéområdet.

Men trots att terrordåden har ökat lavinartat i landet så finns det viktig symbolik kring just dagens attack. Den här gången slog terrorn till mitt i maktens boningar. I Islamabadförstaden Rawalpindi bor nämligen presidenten Musharraf och där finns också landets militära högkvarter. 

Anklagar islamister
Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för terrordåden men från regeringssidan har man anklagat de islamistiska krafterna för den senaste tidens terrordåd.

Läget förvärras nu dag för dag i Pakistan, där presidenten Musharraf får allt starkare motstånd från två håll. På den ena sidan de islamistiska krafterna och på den andra sidan den opposition som kräver en demokratisering av landet, där Musharraf tog makten genom en militärkupp. 

Två landsflyktiga före detta pakistanska premiärministrar har sagt att de tänker återvända till landet inom kort för att ta upp den politiska kampen i den allt mer instabila kärnvapenmakten Pakistan.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se