Kritik mot skolbevarande i Östhammar

Förslaget om att landsbygdsskolorna i Östhammars kommun ska finnas kvar, väcker kritik ifrån oppositionen i kommunen, som undrar var pengarna skall tas ifrån.

Den borgerliga majoriteten i kommunstyrelsen har föreslagit att byskolorna, som hotats av nedläggning, ska få vara kvar. Centerpartisten Jacob Spangenberg som är kommunstyrelsens ordförande presenterade förslaget igår:

- Vi vill satsa på att behålla landsbygdsskolorna i kommunen, 0ch det betyder att det är inte någon skola som kommer att läggas ner.

Majoriteten i Östhammar har alltså svängt i frågan om nedläggningen av de fem landsortsskolorna i kommunen, och nu lägger man förslaget om att ha kvar samtliga skolor och att satsa på dem inför framtiden. Att lägga ner skolorna skulle göra Film- och Morkarla-området mindre attraktivt för inflyttning, och man tror på framtiden för området, med öppnandet av Dannemora gruva. Det kan locka mer familjer till bygden, vilket skulle innebära fler elever till skolorna.

1-2 miljoner kronor per år vill nu majoriteten lägga på skolorna. Var ska de pengarna komma ifrån, undrar oppositionens kommunalråd, socialdemokraten Margareta Widén Berggren:

- Vi har en bra ekonomi i kommunen nu, men det innebär ju inte att man bara kan satsa hela tiden. Det är väl jättebra om det finns elever och vi kan ha skolorna kvar, men vi måste någonstans ta pengarna ifrån, och det kanske blir vår vård och omsorg och våra äldre, för det finns inte obegränsat med pengar.

Margareta Widén Berggren ser det inte som någon självklarhet att inflyttningen kommer att öka till området och ser därför risker med majoritetens förslag.

- Risken om vi inte får tillräckligt stort underlag med barn, är att man kanske får göra ett mer akut beslut lite längre fram, att ändå ta bort en skola som man säger i dag att man skulle kunna ha kvar.

Jacob Spangenberg har redan planer varifrån pengarna ska tas.

- Pengarna kommer att tas från särskilda strukturmedel, som ligger under kommunstyrelsen.

På budgetfullmäktige i november ska det slutgiltiga beslutet om byskolornas framtid tas.