2007-09-05

- Raderade digitalbilder i rätten
- Ica ger bort ditt telefonnummer
- Kritik mot krångliga bankavtal
- Fastighetsmäklarnämnden får kritik för passivitet
- Många bytte fonder under börsturbulensen

Raderade digitalbilder i rätten
En gotländsk kvinna har blivit den första i Sverige som får ett fall med försvunna digitalbilder prövat i domstol. Kvinnan lämnade in sin mobiltelefon på reparation. När hon fick tillbaka den var alla bilder och filmer i den försvunna. Bland annat hade de funnits en bild på hennes yngsta son när han stod upp för första gången. Åklagaren menar att butiken brutit mot lagen när de raderat upphovsrättsskyddat material. Kvinnan kräver i sin tur 19 000 kronor i skadestånd, det här rapporterar SR Gotland. Butiksägaren vill inte kommentera fallet innan dom faller den 17 september.

Ica ger bort ditt telefonnummer
Om du har ett Ica-kort eller ett konto hos Ica-banken så riskerar du att bli uppringd av företaget Spärrservice som vill sälja spärrtjänster för kort och andra värdehandlingar. Ica har nämligen lämnat ut kundernas telefonnummer till företaget. Icabankens vd Jörgen Wennberg säger till Dinapengar.se att om en kund lämnat sitt mobilnummer till Ica, så har man samtidigt gett sitt medgivande till att bli kontaktad på det här sättet. Spärrservice har ett liknande samarbete med Hyresgästföreningen, Ikanobanken, Lärarförsäkringar, Lantbrukarnas Riksförbund och Vi. Dinapengar.se konstaterar också att Spärrservice just nu utreds av Konsumentverket. En anledning är att Spärrservice tjänster automatiskt förlängs om kunden inte säger upp avtalet, vilket kan vara i strid med reglerna.

Kritik mot krångliga bankavtal
Finansinstitut och banker har alldeles för krångliga och svårbegripliga avtalsvillkor. Det konstaterar Finansinspektionen och Konsumentverket som gemensamt utrett ämnet. Många avtalsvillkor är krångliga och svåra att förstå. Myndigheterna är också kritiska mot att många banker friskriver sig från ansvar om banken varit ”normalt aktsam”. Finansinspektionen och Konsumentverket vill nu att företagen ska formulera villkoren så att kunderna faktiskt begriper vad de skriver på.

Fastighetsmäklarnämnden får kritik för passivitet
Fastighetsmäklarnämnden, som ska se till att landets fastighetsmäklare sköter sig, är alldeles för passiv i sin roll som tillsynsmyndighet. Den kritiken kommer från Riksrevisionen som granskat myndigheten. Riksrevisionen konstaterar att det ofta blir tvister mellan mäklare och konsument om till exempel budgivningen och beskrivningen av fastigheten eller bostadsrätten, detta eftersom det ofta saknas dokumentation. Riksrevisionen föreslår därför att lagens krav på dokumentation ska ses över. Med hårdare krav på dokumentation så hoppas Riksrevisionen att antalet tvister ska minska.

Många bytte fonder under börsturbulensen
Fondspararna var ovanligt aktiva under börsturbulensen i augusti månad. I genomsnitt gjordes 1,4 fondbyten per person, en ökning med 60 procent jämfört med samma månad i fjol. Försäljningarna ökade med hela 127 procent. Det här visar statistik från nätmäklaren Avanza. Många sparare sålde Balkan och Asienfonder för att istället köpa säkrare räntefonder. Men samtidigt köpte många Kina- och Ukrainafonder, två marknader som klarat sig hyfsat under sommarens börsoro.