Var kommer dina kläder ifrån?

Idag var jag på ett möte med min mami innan jobb...
Efter mötet gick vi och tog en kaffe och promenad i stan, jag hade nyss tagit ut mina skattepengar som jag fick tillbaka, så min plånbok var lite rundare och fylligare!
Jag börjar tänka på vad jag behöver (som egentligen är ingenting) men men det slutade med att jag köpte lite örhänge och vantar och smågrejer (otroligt onödiga grejer)
Sen kommer jag till jobbet och öppnar våra dagstidningar och ser en stor rubrik där det står ” ARBETARE KOLLAPSAR I INDISK H&M-FABRIK”


Där satt jag med mina kassar med heeeeeeeelt onödiga saker i, som jag förmodligen inte kommer använda mer än kanske 2-3 gånger. Och på andra sidan världen så är det folk som kollapsar vardagligen!!! För dem jobbar i 9 timmar streck för endast 16 kr! (inte ens 16 kr i timmen, utan dem får 16 kr för att jobba i 9 timmar!)

Arbetsförhållanden i Indien är inte som här i Sverige, med ett organiserat facket och fina kontrakt som säger att du ska ha OB efter en viss tidpunkt.

Utan i H&M fabrikerna i Indien, får dem kläderna slänga i ansiktet om dem gör nåt fel, och dem får leva på minimala löner som nästan är omöjliga att klara sig på.

Det är ren slaveri… accepterad slaveri… som vi idag 2007 läser om OCH VET OM, men vi suckar och tänker ”shitt så synd om dem” sen så fort det är löning eller csn betalar ut står vi där med vår nya klänning  som vi betalat 299 kr för och det kostade H&M kanske 10 kr att göra ( så är vi helt stolta att vi kanske till och med fynda lite, för att vi fick hem den där 50 kronors kupongen)

Men kommer du verkligen sluta köpa kläder därifrån för att jag kladda ner lite rader här?

Kommer du börja kolla upp vilka företag som inte accepterar ren slaveri? Och bara handla där ifrån?

Nops… du har läst detta innan… du visste om allt jag skrev här.
Det gjorde jag med.
Det är få som agerar direkt. Jag känner en flicka som heter Wera, hon är kanske 11 år gammal och redan sjukt medveten om hur det ligger till och handlar bara kläder på ställen som hon vet att folk inte kommer till skada.
Vi kanske borde satsa på den genrationen, för att vi verkar inte beröras i och med det går så bra för alla dessa företag.

Sorry om jag gav er lite ångest eller om du blev irriterad…. Jag gav mig själv ångest och blev jävligt irriterad faktiskt…. Men mest på mig själv.

Hoppas dessa ord fick dig och tänka till lite i alla fall… det är det minsta jag kan be om.
Än så länge…

Massa kram
Cynthia