Läget lugnt när det gäller prrs

Inga fler fall av grissjukdomen PRRS har upptäckts sedan sjukdomen konstaterades i början av juli på åtta gårdar, varav en utanför Falkenberg. PRRS smittar inte människor, men kan drabba grisnäringen ekonomiskt genom kraftiga produktionsbortfall.

Länsveterinär Dag Hultefors säger att läget verkar lugnt just nu eftersom man inte hittat några nya fall trots en mycket omfattande provtagning. Prover har tagits på många hundra gårdar i landet.

I Halland är det minst ett femtiotal grisbesättningar som provtagits sedan grissjukdomen PRRS konstaterades på sju skånska gårdar och en gård utanför Falkenberg för två månader sen.

Tusentals grisar i Skåne avlivades i somras för att få stopp på smittan, och det verkar alltså ha gett resultat.

Proverna har bland annat tagit på gårdar som levererat grisar till de smittade besättningarna.

Men hittills har alltså inga ytterligare smittade besättningar hittats, även om provtagningar i ett par fall indikerade felaktiga positiva svar. Bland annat på en gård i Kungsbackatrakten i förra veckan, men ytterligare prover visade att smittan inte fanns bland besättningen.

Men eftersom man samtidigt inte hittat något svar på varför smittan kom in i landet, så finns risken att den kommer tillbaka, enligt länsveterinär Dag Hultefors.