Mer stödpengar för slagna kvinnor

Ingen av Dalarnas kommuner har hittills ansökt om de extra pengar som regeringen skjutit till, till stöd för våldsutsatta kvinnor. Sista dag att söka pengar är om en månad; den första oktober.

Men trots att kommunernas ansökningar lyser med sin frånvaro, så tycker Länsstyrelsens jämställdhetsansvariga, Emma Sandahl, att intresset för satsningen är stort:
– Vi har haft ett informationsmöte och då kom de flesta kommunerna, vi har även fått frågor från ett flertal kommuner som hör av sig om de här pengarna, säger Emma Sandahl. 
Hon tror att det ökade intresset beror på att den här gången är det nya pengar som är med i lite längre satsningar och det innebär heller ingen medfinansiering för kommunerna.
Det är regeringen som har bestämt att stödet till våldsutsatta kvinnor ska höjas. Förut fick dalakommunerna dela på 2,4 miljoner. Nu är det stödet på 3,3 miljoner. De här pengarna kan till exempel användas till att anställa mer personal vid en kvinnojour eller starta upp en kvinnojour i de kommuner som inte har någon.
Med lite mindre än en månad kvar så är det alltså ingen som har lämnat in en ansökning till Länsstyrelsen, men det är inte alls märkligt säger Emma Sandahl:
– En månad är lång tid i de här sammanhangen. Det har varit semester och det krävs nämndbeslut för att kunna lämna in en sån här ansökan och nämnderna kommer igång igen nu under hösten, säger Emma Sandahl.
Tidigare var det både kommunerna och kvinnojourerna som kunde söka pengar. Men nu är det bara kommunerna som kan söka bidraget.