Före detta kommunalråd får kritik

Ledande socialdemokrater är kritiska till hur Sölvesborgs före detta kommunalråd Jens Åberg har agerat mot kommunledningen den senaste tiden.

I media och i kommunens forum har han riktat kritik både mot det socialdemokratiska kommunalrådet Helene Björklund och beslut som kommunen fattat.

– Det har varit en del reaktioner som han fört ut offentligt som förvånar mig. Av tradition brukar vi kunna reda ut frågor internt inom partiet, säger Stig Jönsson som är socialdemokratisk ordförande för kommunfullmäktige i Sölvesborg.

Även Mats Johansson som är ordförande för socialdemokraterna i Blekinge tycker också man borde löst det inom partiet.

– Att man för den diskussionen på det sättet förvånar mig, säger han.

I kommunens numera stängda forum har Jens Åberg skrivit till Helene Björklund bland annat ”kommunalrådet kunde bemödat sig att svara”, och ”ett kommunalråd är alltid i tjänst”.

Det hela gäller om hur kommunens forum ska fungera. Det kanske inte verkar som några hårda ord men socialdemokraterna Stig Jönsson och Mats Johansson säger att sådant här ska skötas internt. Det gäller också att Jens Åberg i somras överklagade kommunfullmäktiges beslut att införa alkoholförbud på allmän plats i Sölvesborgs centrum. Han menade i överklagan och i media att beslutet tagits på fel sätt enligt kommunallagen.

När det gäller foruminläggen har andra forumbesökare sett det som att det gamla kommunalrådet hackar på det nya offentligt. Den uppfattningen får stöd av socialdemokrater i kommunen som Sveriges Radio Blekinge pratat med både när det gäller uttalanden i forumet och i media.

Det finns åsikter kring Jens Åbergs handlande. En av de vi pratade med menade att han har svårt att släppa makten.

Det hela är känsligt och ingen vill säga något offentligt.

Jens Åberg menar att det inte är några problem med relationen mellan honom och det nya kommunarådet. Han säger att det kanske kan upplevas som att han hackar på Helene Björklund men det gör han inte. Däremot är han kritisk mot att hon inte har svarat kommuninvånarna i kommunens forum.

– Jag har själv fått beröm för att jag är tillgänglig för att svara på frågor och jag tycker min efterträdare också kan ha den öppenheten.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se