Seminarium om jämställdhet endast för kvinnor

Idag, torsdag, hålls något så ovanligt som ett seminarium med stängda dörrar. Seminariet ska avhandla jämställdheten inom sametinget och Eva Jejlid från Jakt-och Fiskesamerna är inbjuden. Hon kommer att delta även om hon ogillar dom låsta dörrarna.
Till seminariet är det bara kvinnor inbjudna något som bland annat fått Eva Jejlid att reagera. - Jämställdhet handlar ju om en dialog mellan män och kvinnor och att man delar på ansvaret.
  • Kan det skada jämställdhetsfrågan i stort att det bara kvinnor inbjudna ? - Nej, det tror jag inte. Däremot kan de kanske väcka ett löjesskimmer att det bara är kvinnor med. Jakt och fiskesamerna är sametingets mest jämställda parti. Man har till och med en majoritet kvinnor. Tre kvinnor och tre män samt en kvinna som första ersättare i sametinget. - Vi har medvetet satsat på en jämställd och jämlik politik redan från början.och det visar ju sig i längden att det är hållbart.
  • Är kvinnorna i jakt och fiskesamerna starkare än i övriga partier? - Nej jag tror inte att vi är starkare än kvinnor i gemen. Men jag tror att vi har män som förstår vikten av att ha med kvinnor i partiet, säger Eva Jejlid. Återställa demokratin Partiet samerna har meddelat att dom inte deltar vid seminariet. Partiet anser att sametinget måste återställa demokratin i sametinget för att ett seminarium om jämställdhet ska ge resultat. Samerna har ju kritiserat styrelsen för att den inte ger oppositionen plats i styrelsen. De har också riktat kritik mot sametingets ledning efter fördelningen av organisationspengar.