Billigaste villan finns i Kungsör

Privatekonomerna på Swedbank har jämfört levnadskostnaderna på 18 orter i Mälardalen för en tvåbarnsfamilj, boende i den så kallade Sverigevillan. Och villapriset är avgörande för familjens standard. Billigast är en villa i Kungsör.

I Kungsör kostar villan en miljon kronor. Medan den är fem gånger dyrare i Täby, 5,1 miljoner och den kostar fyra miljoner i Nacka.

Och trots att medianlönen i Täby är 50 procent högre än i Kungsör, så kompenserar det inte villapriset.

- När vi tittar på våra typfamiljer som bosätter sig i olika kommuner så är det huspriserna som har den största inverkan på vad man får kvar efter boendekostnader och nödvändiga utgifter, säger Ylva Yngvesson, privatekonom på Swedbank.

Och tittar man på vad som blir kvar efter nödvändiga utgifter, en mätare alltså på levnadsstandarden, så blir det över 8 000 kronor i månaden kvar för familjerna i Kungsör, Köping och Arboga. I Lidingö blir det till och med ett minus. Så är då slutsatsen att man ska flytta till Kungsör?

- Det man ska dra slutsatsen av det här, det är att man ska lyfta blicken något och fundera över hur vill jag ha min ekonomi totalt sett, inte bara boendeekonomin utan också titta på vad jag får över till annat.

- För om vi tittar där huspriset är högst på Lidingö jämfört med där det är läget i Kungsör, att man har 104 000 kronor mer över att konsumera för annat än nödvändiga utgifter. Det är något som är värt att tänka på, säger hon.

Kungsör har i dag bara 8 240 invånare. Men ett litet bostadstillskott är på gång; sju nya villor, 40 lägenheter och planer på ytterligare 100 villor.

Pelle Strängbom, är socialdemokratiskt kommunalråd i Kungsör, och han talar gärna om högre levnadstandard.

- Det blir ju så i och med att boendepriserna är så pass låga, så får vi ju mer pengar över även om vår snittinkomst är lägre. Sammantaget så får man en ökad livskvalité och man har kanske större möjligheter att välja semesterorter och bil och så vidare, säger han.

Reporter: Lars-Erik Backman, ekonomiekot.