
Jägarförbund startar björnjägarutbildning
Årets skyddsjakt på björn är i full gång, men på sina håll har många björnar som skjutits bara blivit skadeskjutna. I Jämtland och Gävleborg säger ansvariga på länsstyrelserna att det är oacceptabelt att så många björnar skadeskjutits.
För att råda bot på problemet med skadeskjutna björnar ska nu Svenska Jägarförbundet arrangera björnjägarkurser, eftersom man tror att jägarna drabbas björnfrossa när björnen dyker upp.
– Det är inte acceptabelt med så stor procent och det behövs utbildning för det är annorlunda att jaga björn än att jaga älg. Björnen är tålig och går undan och överlever i de allra flesta fallen, säger Bertil Bäckström, jaktvårdskonsulent i Gävleborgs län.
Antalet björnar blir fler
I Gävleborg växer björnstammen mest i landet. 14 björnar har fällts, men sju björnar som jägare har skjutit på har inte återfunnits i eftersök.
– Det finns tillfällen när man försökt fälla björn men inte lyckats och vid tre av de här tillfällena vet vi också att björnen har blivit skadad och vi har hittat blodspår.
– Bedrövligt är vad det är och det verkar saknas gott omdöme när det gäller att kunna avstå från skott om läget inte är det bästa, säger Annika Forsberg, handläggare på naturförvaltningsenheten på länsstyrelsen i Gävleborg.
15 björnar har fällts
Jämtland uppvisar liknande siffror som Gävleborg. Tittar man på området söder om Europaväg 14 så har 15 björnar fällts men där har jägare också skjutit på nio björnar utan att lyckas fälla dem.
– Alldeles för många, säger Magnus Kristoffersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till Ekot.
För att komma tillrätta med det här vill nu jägarförbundet satsa på björnjägarkurser.
Björnjakten är speciell
Det kan behövas, för att jaga björn är rätt speciellt, säger björnjägaren Lars Svanberg från södra Öhn i Jämtland.
– Det är ju ändå ett vilt som för lite respekt med sig. Det är lätt att man blir lite darrig på manschetten om det kommer en björn och det kanske också är den första som man skjuter på och kanske den första man ser.
Och att det kan vara nervpirrande att ha en björn på kornet kan Johan Larsson i Långnäs i Storumans kommun vittna om. Han var egentligen ute på älgjakt men så dök fyra björnar upp och för Johan handlade det plötsligt om att rädda sitt eget liv.
”Björnen kom rätt emot mig”
– Så jag tog upp radion och skulle meddela jaktkompisarna att de får vara beredda för det är fyra björnar i skogen. Och då kommer björnen rätt upp mot mig i full fart och jag skjuter honom mitt i huvudet rakt framifrån från åtta meters håll. Efteråt var det inte riktigt så att benen bar mig...
Den björnen blev inte skadeskjuten utan föll på stället.
När nu jägarförbundet ska ordna kurser i björnjakt handlar det för jägarna om att lära sig hantera sina egna reaktioner inför detta stora djur, men också att förstå hur björnen fungerar.
– Björnar är ganska tåliga och många gånger får man skott i en muskel och det blöder mycket och det läks snabbt på en björn, så han överlever det, säger Bertil Bäckström, jaktvårdskonsulent i Gävleborgs län.
Peter Öberg
peter.oberg@sr.se
I samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler i Gävleborg, Jämtland och Västerbotten.